Sotarens pojke, Barbara Vine

Den store författaren Gerald Candless dör, oväntat för hans två älskade och nu helt förkrossade döttrar, inte helt oväntat för hans fru. Han hade nämligen hjärtproblem och skulle opereras, men operationen, som nu i efterhand visade sig vara inbokad några dagar försent, var inget hans döttrar visste något om. Han hade förbjudit sin fru Ursula att nämna något för dem, trots att de nu var vuxna kvinnor så ville han skona dem från oro. Gerald och döttrarna Sarah och Hope hade nämligen en alldeles unik och nära relation sinsemellan, i vilken Ursula ställdes utanför.

Men trots detta starka band de tre familjemedlemmarna delade, så var det inte tillräckligt starkt och nära för att dela en hemlighet. En hemlighet som Gerald tog med sig i graven, visade det sig när Sarah skall skriva hans biografi.

Hon finner att han inte alls är född som Gerald Candless, men vem var då Gerald Candless, och vem var hennes far innan han blev denne man? Och varför blev hennes far tvungen att radera sin tidigare person och bli någon helt annan? Och vad skrev den store författaren på när han dog? Och var finns detta arbete som han påbörjade innan han gick bort?

Sotarens pojke är min första läsupplevelse med Barbara Vine och den gav verkligen mersmak! Jag kommer definitivt att läsa mer av denna författarinna vars bok berörde mig och fick mig att fundera på olika frågor under läsningens gång.

Hon berättar via de efterlevande en sorglig och gripande historia som man kan sortera in under familjetragedi, som tar sin början under 1920-talet i och med födelsen av en pojk som skall komma att bli känd som Gerald Candless, men som går bort och får sitt liv utforskat av sin ena dotter på 1990-talet.

Inga kommentarer: